Interviu "PERFUME - the ultimate expression of individuality"

perfume making

Accesați acest link (p 134-135) pentru articolul complet. Interviu realizat de Aiana Constantin, revista Styler.

De ce este important parfumul în viața noastră?

Parfumul este important pentru că ne face să mirosim bine și să ne simțim bine. Atemporal și universal, parfumul a făcut parte din viețile oamenilor din cele mai vechi timpuri. S-au dus războaie pentru esențele prețioase aromate și de secole, parfumul a fost învăluit într-o aură de magie și mister.

Poate fi parfumul o completare a ținutelor de zi cu zi? 

În mod cert, parfumul poate completa ținutele de zi cu zi, la fel cum poate fi considerat o extensie a personalității noastre. Ținutele și accesoriile pe care le alegem, relevă câte ceva din ceea ce suntem sau din modului în care ne percepem.

Care sunt pașii procesului de creație a unui parfum? Există mai întâi o poveste căreia îi atribuiți ulterior o aromă? Anumite locații, experiențe pot influența? 

Parfumeria artistică pornește de la o poveste, o idee, un loc, o persoană, o senzație, o iluzie creând o nouă realitate efemeră. Plecând de la temă și cu un rezultat în minte, se aleg anumite ingrediente aromatice care se evaluează împreună pe un evantai de ,,blottere" din hârtie parfumată. Acesta este momentul în care se evaluează impactul, amestecul de arome și o potențială evoluție a parfumului. În această etapă se scot sau se adaugă esențe, urmând ca apoi să se noteze o primă formulă. Sunt mai multe metode de a obține formula și depinde foarte mult de tehnica fiecărui parfumier. Fiecare test creat este evaluat și formula aferentă modificată, ajustând concentrațiile pentru a obține efectul dorit, iar astfel se ajunge la varianta finală. Ca ingrediente, avem pe de o parte materialele aromatice sintetice sau naturale și de cealaltă parte, baza în care vor sta: alcool, ulei purtător sau baza solidă, de ceară.

Cum se creează un parfum personalizat? Ce implică acest proces și cât durează?

Există mai multe abordări pentru a crea un parfum personalizat. Cea mai ușoară și mai puțin epuizantă pentru persoana care dorește un parfum personalizat este destructuralizarea parfumului în note sau acorduri și baze. Acordurile sunt un amestec de ingrediente create anterior de parfumier și acestea poarta nume ușor reconoscibile. Acordurile pot fi din categoria fresh, marin, lemnos, floral, citric, verde, aromatic, s.a.m.d. Ele se încadrează în note de top, mijloc și bază, astfel încât, alegând din acordurile disponibile, putem crea un parfum cu o evoluție frumoasă. Aceste acorduri pot fi identificate în funcție de o temă aleasă sau, pur și simplu intuitiv, daca ne produce bucurie, emoție, atunci când le mirosim. Cel mai bine este să renunțăm la rigori sau la prejudecăți și să ne lăsăm purtați de proces și de arome.


Este alegerea unui parfum influențată de anotimpuri? 

Găsirea parfumului potrivit se reduce în cele din urmă la personalitatea și la starea de spirit pe care vrei să o accesezi. Unor oameni le place să poarte parfumuri puternice în fiecare zi, indiferent de vreme, în timp ce alții le rezervă pentru ocazii speciale. În plus, unele arome oferă curaj, încredere și confort sau un sentiment de protecție. Majoritatea oamenilor se încadrează în una sau două familii ori profile olfactive (fougere, oriental, piele, citric, floral sau aromatic, chypre sau woody) și rămân fideli acelei familii olfactive pentru că se identifică cel mai bine cu acel profil. Parfumul în schimb, se va comporta diferit în funcție de temperatura de afară. De obicei, asociem parfumurile fresh cu anotimpurile călduroase și pe cele intense cu anotimpurile reci. O aroma tare se va intensifica și mai mult atunci când temperatura este ridicată.

Ce parfumuri recomandați pentru perioada toamnă-iarnă?

Pentru perioada rece se pot purta parfumuri cu note mai intense, însă consider că este bine să purtăm parfumul care ne face sa ne simțim cel mai bine. Atâta timp cât suntem conștienți și de oamenii din jurul nostru, putem purta orice parfum conformist sau nonconformist care ne face ziua mai frumoasă.

Pentru ca am vorbit despre tendințe, există un ingredient preferat sau mai des abordat de parfumieri în această perioadă? 

În ultima perioadă, în contextul post-pandemic, relația noastră cu mirosul s-a schimbat. lndustria, la rândul ei, inovează și este atentă la crizele politice, sociale și de mediu. Consumatorii cer mai multa transparență, parfumuri care nu sunt nocive pentru sănătate sau pentru mediu. Pot observa însă o tendință care a început mai demult și continuă: folosirea notelor tari, care atrag atenția, cum ar fi cele de mosc, piele și tabac. Notele vanilate și cele reconfortante vor fi în continuare prezente.

Ce implică procesul de layering?

Procesul de layering implică aplicarea a două sau mai multe parfumuri/note sau cremă parfumată și parfum/note "în straturi", pe piele și este în sine o artă. "Layeringul" este un pas în plus către personalizare și o oportunitate de a crea ceva unic. Layeringul mai poate însemna aplicarea a doua parfumuri în locuri diferite, în funcție de efectul pe care dorim să îl obținem. Însă, dacă aplicăm prea multe straturi, sau daca straturile sunt parfumuri deja complexe, atunci riscăm să creăm ceva respingător. Este de preferat să aplicăm layere simple, să testam în  avans și să cunoaștem bine fiecare aroma sau potențial layer în parte. De preferat să aplicăm aromele mai puternice sau mai grele la început, după care să venim cu notele mai lejere, de top.

Care este diferența între eau de cologne, eau de toilette, eau de parfum și cum știm ce concentrație să alegem? 

Eau de cologne are o concentrație de parfum între 3-5%, Eau de toilette (EDT) între 4-8%, Eau de parfum (EDP) între 8-15% și Parfumul sau Extrait Parfum între 15-30%. Acestea vor sta pe piele în funcție de concentrație. EDT este de obicei mai des întalnit și este mai accesibil decât EDP. Este adoptat pentru purtare pe timp de zi, în timp ce EDP poate fi o alegere potrivită pentru seară. Apa de colonie datează încă din Evul Mediu, iar cel care a lansat-o în 1709 și-a descris creația astfel: "Parfumul meu amintește de o dimineață frumoasă de primăvară după ploaie. Este făcut din portocale, lămâi, grapefruit, bergamotă, flori și fructe din țara mea natală (...) Mă împrospătează în timp ce îmi stimulează simțurile și imaginația". Așadar scopul Apei de Colonie este să aducă prospețime și un sentiment de curățenie. 

Cum interacționează parfumul cu PH-ul pielii?

PH-ul pielii are un rol foarte mare în modul în care un parfum performează, la fel ca și temperatura, gradul de hidratare al pielii, alimentația, medicamentele, climatul sau ciclul hormonal. Fiecare piele are propria aciditate care poate varia de la 4 pentru pielea cea mai uscată la 6,5/7 pentru cea mai grasă. Deși au fost efectuate cercetari ample pentru a defini morfologia și caracteristicile pielii, se cunosc relativ puține despre comportamentul fizic sau (bio)chimic al parfumului odată ajuns pe piele.

Există anumite trucuri care pot prelungi durata de viață a parfumului dupa aplicare?

Un parfum nu va zăbovi prea mult pe o piele uscată. Pentru a prelungi durata de viață dupa aplicare, trebuie să ne hidratăm bine sau putem să folosim o crema de corp fără parfum. Crema de corp sau uleiurile vor ține mai mult parfumul pe piele. De asemena, trebuie sa ținem cont de temperatura de afară. O vreme extrem de călduroasă va face parfumul să se volatilizeze mult mai repede.

Cum avem grijă de parfumuri pentru a ne bucura cât mai mult timp de ele? Există anumite indicații pentru a păstra un parfum?

Da, există. Pentru că trebuie ferit de umiditate, parfumul nu se ține niciodată în baie. Este de preferat să stea într-o cameră ușor întunecată, de preferat într-un sertar sau dulap, ferit de lumina puternică sau de razele soarelui. Cantitatea de aer din interiorul sticluței de parfum contribuie la oxidarea parfumului, așa că dacă I-am consumat mai mult de jumătate, ar fi bine să nu uităm de el într-un sertar, ci să îl folosim cât mai repede.